sábado, 31 de enero de 2015

Educació oberta o "Open education"

Benvinguts!

          Avui m'agradaria parlar de l'educació oberta o també entès com a open education, un concepte totalment nou per a mi i crec que per molts de vosaltres també ho serà.

El movimiento de «Educación Abierta» está basado en varios principios: (i) el conocimiento debe ser libre y abierto para usarlo y reutilizarlo; (ii) se debe fomentar y facilitar la colaboración en la construcción y reelaboración del conocimiento; (iii) compartir conocimientos debe ser recompensado por su contribución a la educación y la investigación; y (iv) la innovación educativa necesita comunidades de práctica y reflexión que aporten recursos educativos libres. (Valverde, s.f, p.59)

          Crec que és un sistema d'ensenyança que pretén crear oportunitats innovadores pels centres, els mestres i els alumnes, també afavoreix l'ús dels recursos educatius de les TIC. A més l'educació oberta també significa compartir de forma lliure (oferint material amb llibertat d'ús) i amb accés obert a la utilització d'eines legals (llicències obertes) que permeten reutilitzar i modificar els recursos. L'altre dia vàrem aprendre a posar llicències a les nostres creacions, en aquest cas als blogs perquè és important mantenir el dret d'autoria i d'aquesta manera tu ets la que decideixes que vols permetre amb la teva creació. Hem creat les llicències a través de Creative Commons i he decidit posar a la meva llicència el dret de reconeixement (reconèixer l'autoria) i que sigui per a un ús no comercial. Considero que són poques condicions, perquè d'aquesta forma sigui un poc més obert i pugui ser emprar per a més persones. Ho hem pogut veure a través d'aquest camí, on he comentat la importància d'aprofitar la força d'Internet per ampliar les oportunitats metodològiques a l'educació. Com sabem la xarxa permet una gran difusió i a gran velocitat, permetent a moltes persones d'arreu del món que puguin accedir a diferents coneixements, opinions, aprenentatges, col·laboracions, etc. La mateixa paraula d'oberta ens permet descobrir la llibertat per modificar i emprar una varietat de materials, compartir treballs d'investigació on una altra persona et pot descobrir informació rellevant pel teu treball que ni tu mateix havies caigut. Vàrem veure un vídeo molt interessant on simplement va consistir que un jove va enviar un manual a un company i a partir d'aquí es va formar una cadena. Després d'haver passats per les mans de molts d'estudiosos la mida del manual era molt més gran i amb informació molt interessant que va aportar una investigació més completa.



          D'aquesta forma no només s'aprèn anant a l'escola, sinó que pels estudiants és un avantatge per poder accedir a informació addicional, poder practicar amb diferents eines i poder profunditzar millor el coneixement. A una classe ens varen contar que una alumna que no havia pogut assistir a classe per entendre millor el tema que s'havia donat a classe aquell dia va consultar a youtube un vídeo que li explicaven. A través d'aquest recurs la noia va accedir a la informació que necessitava perquè amb el llibre no ho acabava d'entendre. Com veiem les TIC són un recurs que està lligat amb aquest sistema educatiu. De la mateixa forma que els mestres poden aprofitar aquestes eines per aplicar noves metodologies. Per crear i compartir aquesta entrada he intentat accedir a informació compartida d'altra gent com a blogs, tweets, fòrums, estudis, vídeos, etc. per a poder descobrir diferents punts de vista i investigar sobre aquest tema.



Imatge pròpia de Instagram

Gràcies per visitar-me i fins a la pròxima

No hay comentarios:

Publicar un comentario